Klatring

Hva er klatring?

 
AV: Tom-Jarle Torkelsen
 

Klatring er en fantastisk sport som gir god fysisk og psykisk trening. Når en klatrer går sikkerhet, adrenalin og spenning hånd i hånd.
Klatring foregår som regel i par hvor en bytter på å sikre og guide hverandre opp i veggen.
Klatring fungerer og glimrende som foreldre – barn sport. Da klatrer barnet mens forelderen sikrer, oppmuntrer og trygger det nedenfra. Dette skaper tette bånd og tillit mellom foreldre og barn.
Klatring er delt opp i ulike grener, innendørs fokuserer man hovedsakelig på buldring og sportsklatring.

 
 

Sportsklatring

 

Sportsklatring, også kjent som tauklatring, er klatring på klipper utendørs, eller innendørs på konstruerte klatrevegger. Klatringen foregår med tau og sele, og en er som regel to som klatrer sammen, en som sikrer og en som klatrer. For å kunne sikre med tau inne må en på de fleste steder i Norge ha brattkort eller topptaukort.
Dette får du ved å delta på kurs. Det finnes flere typer kurs.
Om man kan klatre fra før er det mulig å bare avlegge Brattkortprøven hos godkjent instruktør.
Nedre aldersgrense for brattkort er 13år.

 
 

Buldring

 

Buldring er klatring over madrasser uten tau. Klatringen foregår på store steiner ute, eller innendørs på konstruerte buldrevegger. En innendørs buldrevegg er vanligvis opp til 4.5 meter høy. Buldring er regnet som en fysisk tyngre del av klatringen, da hver enkelt bevegelse er ganske tung. Dette er og en veldig sosial del av sporten. Flere klatrere jobber ofte sammen/ diskuterer og hjelper hverandre å overvinne forskjellige buldre (problem). Buldring trenger ikke foregå høyere enn noen cm over bakken, men kan gi noen av de største utfordringene og mestringsfølelsene.
Det kreves ingen kurs for å buldre.

Pin It on Pinterest